logo

Ecologisch beheer
  Natuurrijke tuinen
  Natuurspeelplaatsen
Kleinschalige natuur

logo

Frits v.d. Laan 06 1828 1076
Alexandra Cornelisse 06 5478 2570
i.s.m. ilya Toornvliet 06 1487 5958

Postadres: Papaverstraat 2 2803 AM Gouda

Een natuurrijke schoolomgeving    (zie ook  Fotopagina knop links) .
Doelstelling is practisch inzicht verschaffen aan de leerlingen over de leefomgeving van dieren die in onze omgeving voor (kunnen) komen en een natuurlijker speelomgeving creeëren.

De opzet van veel schoolpleinen stamt uit de vijftiger jaren, een tegelplein met een hek. Omdat de afstand tot en beleving van natuur intussen volledig is veranderd voldoet dit niet meer. Schoolpleinen kunnen juist tot een speelplek worden gemaakt waar de eigen creativiteit kan worden gestimuleerd boven de voorgeprogrammeerde speeltoestellen.
Verstopplekjes, klimstruiken, struikhutjes maar ook zand en water, kruipen, klimmen, bouwen en afbreken stimuleren natuurlijk spelen.
Tevens kan het groen natuurfuncties krijgen, bij voldoende ruimte valt te denken aan takkenril, bladhopen voor egels, bloemrijke stukjes voor bijen, zweefvliegen en vlinders, water als badderbakje voor vogels, insectenhotels, eetbare planten enz.

De educatieve zijde.
 evt. samen met leerlingen kan een ontwerp worden gemaakt. Er wordt hierbij gekeken naar de belangrijkste behoeften van dieren zoals voedsel, schuilgelegenheid, nestgelegenheid en overwinteringmogelijkheden. Dit wordt indien mogelijk aangelegd samen met de leerlingen op geschikte locaties in de directe omgeving van de school. Zo krijgen de leerlingen inzicht in de levenswijze van vlinders, egels, vleermuizen, vogels en de interactie tussen de dieren onderling en hun omgeving. Tegelijkertijd wordt de directe omgeving van de school ingericht tot een natuurrijke en bloemrijke plek waar veel van deze dieren door worden aangetrokken.

Omdat het hier om maatwerk gaat is een gesprek vooraf noodzakelijk, neem contact met ons op om uw wensen en de mogelijkheden rond uw schoolomgeving te bespreken.

Wilt u meer weten over kind en natuur is een bezoek aan de website van Stichting Oase aangeraden: Springzaad

Afbeeldingen van de educatieve natuurtuin bij de school Prinsenhof Zoetermeer
Vijver met op de achtergrond de kruidenheuvel De vijver met glooiende oevers, met schepnetjes kan het waterleven bestudeerd worden.
De vijver is van rubberfolie bekleed met beton om beschadigen te voorkomen.
vijverpad kruiden
De vijver wordt aangevuld met regenwater vanaf het dak dat door een schelpenbak wordt geleid om de zuurgraad te neutraliseren en kalk toe te voegen. het water komt langs de ketting naar beneden. metselbijtjes

kast voor metselbijtjes, deze kast kan open waardoor de nestjes zichtbaar zijn.
foto van het graven van de vijver en opbouw. graven
- egel
plekje voor de egel onder een van de heuvels